Inspiratie #14 Verfijnd Verbeteren

De letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Op steeds een andere plek neem ik vlogs op om de Voorwaarden voor Veranderen met jou te delen. De viertiende ‘V’ waar ik je in deze blog en vlog wil meenemen is die van de ‘Verfijnd Verbeteren’. Deze ‘V’ leidt in vele kleine stappen tot grote verbeteringen.

Drie Verfijnde Verbeteringen per dag brengt je meer dan 1.000 verbeteringen per jaar!

In de reeks Voorwaarden voor Veranderen is deze ‘V’ een hele belangrijke om tot duurzame verbeteringen te komen in wat je doet. Hoe? Als je een voorbeeld bent voor jezelf of anderen, kan je natuurlijk heel tevreden zijn met wat je hebt bereikt. Dat is uiteraard prima. Het kan ook zijn dat je voelt of denkt dat het beter kan. De kunst is het dan om steeds kleine verbeteringen aan te brengen. Dat is wat ik noem ‘Verfijnd Verbeteren’. Stapje voor stapje. Beetje voor beetje.

De Voordelen van Verfijnd Verbeteren

Deze aanpak heeft grote voordelen. Om te beginnen voelt het dat deze verbeteringen haalbaar en realiseer zijn. Dat werkt heel motiverend! De grote vergissing die velen maken is dat ze een tijd niets verbeteren en dan ineens een hele grote verbetering willen doorvoeren. Vaak stranden deze pogingen omdat er teveel in één keer veranderd moet worden. Ook hoor ik vaak dat mensen het niet meer overzien en dan gedemotiveerd raken en besluiten de verbeteringen maar niet door te voeren… Zonde toch?

Verfijnd Verbeteren leidt tot meesterschap

Door structureel kleine verbeteringen door te voeren, creëer je op de langere termijn een significante verbetering. Reken maar uit: 3 kleine verfijnde verbeteringen per dag in je leven, zijn meer dan 1.000 verbeteringen in een jaar! In Japan zijn ze daar in de auto-industrie al heel lang met succes mee bezig. Gevolg zijn hoogwaardige, betrouwbare producten. Dezelfde principes kan je dus ook in je eigen leven doorvoeren.

Stel jezelf de vraag waar jij verder in wilt verbeteren en ga het experiment aan met jezelf. Deze aanpak leidt tot ‘meesterschap’ in dat stuk wat je steeds verder verfijnd verbetert. En dát leidt tot een nog hogere kwaliteit van leven!

Grote groet,
Marc-Jan

Share

Relevante artikelen

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief