Inspiratie #7 – Verwarring: je bent er bijna!

Voorwaarden voor Veranderen – deel 7

De letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Op steeds een andere plek neem ik vlogs op om de Voorwaarden voor Veranderen met jou te delen. De zevende ‘V’ waar ik je in deze blog en vlog wil meenemen is die van ‘Verwarring’. Deze ‘V’ is het teken dat je er bíjna bent!

Verwarring als teken dat je er bíjna bent!

In de reeks Voorwaarden Voor Veranderen is na ‘Vertragen’, ‘Vrij van Verzwakkende Vooringenomenheid en Vooroordeel’, ‘Voelen’, ‘Vertrouwen en Veiligheid’, ‘Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus’, de ‘V’ van ‘Verwarring’ onvermijdelijk. Waarom? Verandering is onmogelijk zonder een moment of fase van verwarrende gevoelens. Hét teken dat je er bijna bent!

Verwarring is een belangrijk signaal

Ongetwijfeld herken jij in veranderings- en leerprocessen gevoelens van verwarring bij jezelf. Ze uiten zich vaak als weerstand, onzekerheid, de drang om aan het oude vast te houden, ontwijken van de verandering, het niet kunnen overzien van de gevolgen van de verandering of welk ongemakkelijk gevoel dan ook wat je koppelt aan een verandering. De neiging die de meeste mensen hebben, is om daar bij weg te gaan. Velen doen er alles aan om de verwarring niet te hoeven voelen. Aan de ene kant heel begrijpelijk, want we voelen ons immers liever comfortabel en plezierig. Echter bij veranderingen (en dus leren) is het ontzettend jammer als je weggaat bij de gevoelens van verwarring. Het zijn namelijk hele belangrijke signalen dat je er bijna bent!

Doorgang naar een nieuwe realiteit

Een mooie uitspraak van Richard Bandler is ‘verwarring is een doorgang naar een andere en nieuwe realiteit’. Het is het moment of de fase waarin je je oude realiteit loslaat en de nieuwe realiteit nog niet helemaal vastgepakt hebt, omdat je nog in het leerproces zit. Je bent nog bezig je te bekwamen of te wennen aan de nieuwe situatie. Dit is meestal het teken dat je er bíjna bent! Hoe zonde is het dan om op te geven in plaats van door te zetten?

Ingrediënten om verwarring te kunnen nemen

Je kunt verwarring alleen goed nemen als je de ‘V’ er voor en de ‘V’ er na goed op orde hebt: je neemt éérst je ‘Verantwoordelijkheid en gaat Voorin de bus zitten’ én je ‘Verenigt je Vermogens’. Dit zijn dé ingrediënten die onontbeerlijk zijn. Die eerste heb ik in de vorige vlog en blog met je besproken. Het ‘Verenigen van Vermogens’ is in essentie je juiste innerlijke en externe resources inzetten om die verwarring te kunnen doorstaan. In de volgende vlog en blog leg ik uit hoe je dat doet. De essentie is dat je inzet wat jou versterkt om met de verwarring om te kunnen gaan.

Omgaan met verwarring kun je leren

Verwarring is dus iets waar je aan kunt wennen en vertrouwd mee kunt raken. Je kunt makkelijker leren omgaan met deze gevoelens als je jezélf ervaringen hebt gegeven dat het inderdaad signalen zijn dat je er bijna bent. Dat het er gewoon bij hoort. En dat het niet iets is waar je bang voor hoeft te zijn. Want dat laatste is oh zo vaak slechts een gedachte. Mijn vader zei altijd: ‘men leidt het meest van het leiden dat men vreest’…

Gun jezelf de komende tijd de bewustwording welke gevoelens voor jou gevoelens van verwarring zijn. Bekijk dan vervolgens in kleine stapjes hoe je er verantwoordelijkheid voor kunt en durft te nemen. Inventariseer wat je allemaal al in huis hebt om te kunnen omgaan met deze gevoelens, zoals bijvoorbeeld eerdere succeservaringen. Dus, zoek verwarring actief en gedoseerd op door er verantwoordelijkheid voor te nemen en zorg dat je je vermogens verenigt om er mee om te kunnen gaan! In de volgende blog en vlog neem ik je daar in mee hoe je dat nog beter kunt doen. Ik wens je alvast veel verwarring!

Grote groet,
Marc-Jan

 

Share

Relevante artikelen

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen