Mind full of mindful in crisistijd?

Mind full of mindful in crisistijd?
Mind full of mindful in crisistijd?

Mind full of mindful leven…
Ken je dat gevoel van een vol hoofd, piekeren, te drukke geest, veelal in de toekomst bezig zijn met vragen als ‘komt het wel goed?’ en hierdoor ook onrustige nachten, slecht slapen en misschien ook wel stress ervaren in je lijf? Zeker in deze crisistijd waar veel onzekerheid is en waar constante veranderingen aanwezig zijn, sluipt het gevaar erin dat je een te volle mind en dus te volle geest hebt.  Je wilt dat niet want de situatie vraagt juist om een heldere, kalme geest, omdat je belangrijke beslissingen moet nemen. De snelle veranderingen vragen om veerkracht, juist nu. Ergens weet je eigenlijk wel dat je veel meer ‘mindful zou moeten leven’, om je lichaam en geest meer in balans te krijgen. Maar ja, hoe doe je dat en hoe sta jij tegenover mindfulness?

In deze blog deel ik graag mijn persoonlijke ervaring met mindfulness. Misschien kan het ook jou inspireren. Tevens heb ik een paar simpele mindfulness oefeningen beschreven op het platform: www.ontspannendaadkracht.nl  die wellicht bijdragen aan een meer kalme geest en een mindful leven in deze gekke onzekere crisistijd.

Mindfulness, zweverig geitenwollensokken gedoe of…?
Ik had zelf lange tijd een negatief oordeel over mindfulness, yoga of meditatie. Dit zat voor mij allemaal in de ‘zweverige en geitenwollensokken hoek’. In mijn (beperkende) overtuiging was ik destijds veel te nuchter en te concreet voor dit soort gedoe. Totdat ik noodgedwongen door een ernstige tweede burn-out, waarbij mijn hele lijf letterlijk blokkeerde, in aanraking kwam met yoga. Ik had jarenlang heel veel stress en spanning opgebouwd in mijn lijf, door een veel te hoge werkdruk in een stressvolle werkomgeving. Jarenlang had ik roofbouw op mijn lijf gepleegd. Mijn geest was zo druk en overspannen, dat ik de signalen die mijn lijf afgaf niet herkende. Ze kwamen simpelweg niet meer binnen in mijn overspannen, te drukke geest. Hierdoor werd ik geleefd, in plaats van dat ik mijn eigen leven leidde. De omgevingsprikkels had de baas over mijn geest laten worden.

…met beide benen op de grond.
Yoga bracht me weer in contact met mijn lichaam en zorgde dat geest en lichaam weer in balans kwamen. Ik leerde te ontspannen tijdens inspanning en kwam, door beter contact met mijzelf, weer in diepere en oprechtere verbinding met de mensen om mij heen. Ik had letterlijk en figuurlijk jarenlang alleen maar in mijn ‘hoofdkwartier’ geleefd en mijn lijf louter gebruikt als transportmiddel van mijn hoofd. Ze stonden totaal niet in contact met elkaar. Ik stond dus niet in contact met mezelf. En hierdoor dus ook niet in oprecht contact met de wereld om mij heen. Ik had behoefte om weer stevig en bewust met beide benen op de grond te staan… meer te leven in het hier en nu. En hierdoor ook de juiste keuzes te maken die bij mij pasten. Yoga leerde mij dit te doen en in plaats van zweverig gedoe ervaarde ik weer stevigheid met beide benen op de grond. Ik werd weer de baas over mijn geest, in plaats van de omgevingsprikkels.

It’s not WHAT you offer, it’s WHO you are – JUST BE YOU!
Door deze positieve ervaring met yoga en meditatie ontstond in mij interesse en uiteindelijk passie voor mindfulness. Ik voelde dat ik deze ‘zachte ontspannen wereld’ wilde koppelen aan de meer ‘harde, vaak stressvolle, hectische commerciële wereld’. Vanuit mijn leidend principe ‘it’s not WHAT you offer, it’s WHO you are’, ben ik dat gaan creëren. Ik ontwikkelde mijn visie met als kern dat je pas echt kunt gaan voor het echte pure en oprechte contact met je omgeving en de mensen om je heen, als jij jezelf écht kent! Oftewel: maak verbinding met de mensen om je heen met als basis de verbinding met jezelf. Laat de wereld zien wie je bent. Jij bent uniek!

Teveel prikkels van buitenaf – lichaam en geest niet in balans
Mede door de komst van de digitale wereld moeten wij steeds sneller en steeds meer prikkels verwerken. Onze geest wordt steeds drukker en voller. En lichaam en geest beïnvloeden elkaar. De hersenen geven signalen door aan het lichaam en het lichaam geeft signalen door aan de hersenen. Is de geest gespannen, dan raakt het lichaam automatisch ook gespannen. Het is van groot belang deze signalen op tijd te herkennen. Dus de noodzaak om meer en bewuster in contact te komen met je lichaam, wordt volgens mij steeds belangrijker. Ik denk zelfs dat voor velen het lichaam de enige ingang wordt om een kalme geest te kunnen creëren. De procescapaciteit van het hoofd nadert bij velen het maximale. Ook nu in de crisissituatie, waar de snel opeenvolgende veranderingen ervoor kunnen zorgen dat de geest de signalen van het lichaam niet (meer) opmerkt, is je lijf een belangrijke escape om de boel nog rustig te krijgen in je hoofd. Je wordt nu meer dan ooit getest om dichtbij jezelf te blijven. Super belangrijk omdat je te maken krijgt met vragen als hoe maak jij je keuzes die bij jou passen, hoe veerkrachtig ben jij? Leid jij of lijd jij?

Het in gezond contact komen met je lichaam en geest en dus meer mindful leven is wat mij betreft dan ook niks zweverigs aan. Sterker nog dit is de basis van een gezond bestaan. Met deze overtuiging en mijn grote passie voor en ervaring met mindfulness en yoga, deel ik graag in een praktische vorm een aantal mindfulness oefeningen op ons andere online platform: www.ontspannendaadkracht.nl 

En check bijvoorbeeld deze simpele ademhalingsoefening voor ontspanning, focus en het kalmeren van de geest: https://www.ontspannendaadkracht.nl/blogs-vlogs-videos/even-op-adem-komen/

Take care, blijf gezond en lief voor elkaar.

– Liefs Mirjam –

Share

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Gerelateerde content

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief