Kracht of energie

Blog deelneemster LLM (5)

Doe je dingen op kracht of vanuit je innerlijke energie? Voor het vierde blok van de iDDD Lifetime Leadership Master had ik gezegd: vanuit energie. Maar is dat wel zo, als ik heel eerlijk durf te zijn naar mezelf toe? Voél ik waarom ik dingen doe? Of is het dat ik het vooral beredeneer met mijn ratio en doe op doorzettingsvermogen, loyaliteit en wilskracht? Nu vier  weken later, tijdens het schrijven van dit blog, is er ineens dit inzicht en snap ik waarom ik twee totaal verschillende dagen ervaren heb in dit vierde blok.

Zachte landing

Alweer het op één na laatste blok van de training en oh wat kijk ik weer uit om naar Castricum aan Zee te gaan. Het ‘landen’ in het Oude Raadhuis de avond van tevoren, is altijd een feestje voor mij. Er heerst een heerlijk relaxte sfeer en dat maakt dat ik gemakkelijk los kan komen van de volle werkweek en waan van de dag. De hartelijkheid van gastvrouw Edith voelt als een warm bad en zorgt ervoor dat ik me thuis voel. Vrolijk en uitgeslapen rijd ik de volgende ochtend naar strandpaviljoen Zeezicht. Ook dit is een plek die ik echt ga missen als de training voorbij is, want de rust en ruimte voelen heerlijk open en ontspannen.

Energie voelen

Het is fijn om de groep weer te zien en te horen welke inzichten ze weer hebben gekregen na de vorige keer dat we elkaar zagen. De energie die we samen delen verwondert me iedere keer weer. Zoveel verschillende mensen met zoveel verschillende verhalen en achtergronden  en toch voelt het zo vertrouwd. De hele dag geniet ik enorm. We oefenen met het voelen van de fysieke kracht van je innerlijke energie en dit levert volop verwondering op. Al in een eerder blok heb ik geleerd dat ik niet altijd hoef te weten hoe het werkt, om te ervaren dat het werkt en dat inzicht pas ik regelmatig toe. Het geeft me rust. Wat ik vandaag letterlijk aan den lijve ervaar is hoe sterk je ‘mind’ is als je je ratio even naar de achtergrond brengt en je focust en voélt. Om dat letterlijk terug te zien in fysieke energie is heel bijzonder en biedt veel perspectief.

Praktische handvaten

Ook in relatie tot zakelijke vraagstukken en uitdagingen. Vanuit welk vertrekpunt bekijk je deze: is dat vanuit jezelf, vanuit de ander of beschouw je het analytisch? En als je dit toepast met andersdenkende collega’s; hoe zorg je ervoor dat de gezamenlijkheid prevaleert, zonder machtsmisbruik en zonder te manipuleren vanuit de verkeerde intenties? Een thema dat mij als ‘duurzaam verbinder’ dagelijks bezighoudt en de praktische tools die we krijgen aangereikt heb ik meteen na de training dan ook al met veel plezier en succes zakelijk toegepast. Door het bewust worden van je vertrekpunt en dat van de ander, is het prettig te zien en merken dat je door het stellen van de juiste vragen samen sneller de gewenste richting op kunt gaan. Vol energie sluit ik dag één af.

Balans

Tijdens dag twee merk ik al snel dat die energie en de 5e versnelling, die voor mij de enige logische lijkt te zijn in veel van wat ik doe, me in de weg zitten. Ik word geraakt en ik weet niet eens waardoor, maar de vaart gaat er uit. Is ineens weg. Ik voel me lamgeslagen.

Doe ik alles wel op innerlijke energie en gevoel of is het mijn ratio, gedrevenheid en (wils)kracht? En is dat wel handig: word ik daar blij van? Is mijn grootste kracht misschien zelfs ook mijn grootste valkuil?

Ben ik wel echt die positieve, energieke, vrolijke en enorm gedreven vrouw? Speel ik onbewust een rol of is het misschien wel aangeleerd? Door mezelf of al eerder in mijn leven? Deze vragen zorgen ervoor dat ik letterlijk afstand neem. Ik kan niet anders dan uitzoomen, focussen lukt deze keer niet. Het strand en de oneindige horizon helpen me daarbij. De wind zorgt ervoor dat mijn gedachten blijven dwarrelen en niet meteen landen. Ook al zorgt het voor veel onrust; het is goed. Ik mag het onderzoeken, ik mag de tijd nemen. Ik weet dat ik er op kan vertrouwen dat het vanzelf komt, ook al is het ontzettend frustrerend dat ik over deze planning geen controle lijk te hebben. Deze keer laat ik het doel heel bewust los, waarvan ik weet dat ik het door het goed te plannen kan halen. Het komt wel, ik heb het vertrouwen. Ja, die positieve, energieke, vrolijke en gedreven vrouw dat ben ik écht. En die duurzaam verbinder dat ben ik ook. Wat ik zeker weet is dat ik wil gaan voor een mooie mix van kracht en energie, waarvan ik weet dat ik het in me heb. In welke vorm precies? Door juist nu te vertragen vertrouw ik er op dat die focus zich vanzelf aandient. Op de plaats rust dus…

Share

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Gerelateerde content

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen