Inspiratie #3 – Voelen

Voorwaarden voor veranderen – deel 3

Alles is aan verandering onderhevig. Ook jijzelf. En de letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Op steeds een andere plek neem ik vlogs op om de Voorwaarden van Veranderen met jou te delen. De derde ‘V’ waar ik je in deze vlog in mee wil nemen is die van Voelen. Voelen als belangrijke informatiebron in veranderingen.

Onderbuikgevoel durven vertrouwen

Voelen gaat natuurlijk niet alleen over wat je letterlijk voelt als iemand je aanraakt. Dit voelen gaat over ‘sensen’ in je lijf. Wat ervaar jij van binnen als je in bepaalde situaties bent. Wat voelt goed? Wat voelt niet goed? Veel mensen durven daar niet op te vertrouwen. Eigenlijk gek, want we hebben het niet voor niets meegekregen. Ik kom vaak tegen dat mensen bijvoorbeeld zeggen ‘ik had er al niet zo’n goed gevoel over, maar ik dacht laat ik het toch maar doen.’. En dan spijt hebben dat ze niet naar hun eerste onderbuikgevoel hebben geluisterd, als blijkt dat het inderdaad niet was wat ze gedacht hadden. Andersom werkt dit natuurlijk ook. ‘Ja! Het voelt heel goed! Ik ga er voor!’. Hoe vaak ik al niet gehoord heb van mensen die succesvol zijn dat ze dat gevoel herkennen, ik kan het niet meer tellen. Ik zeg: máák er gebruik van!

Herken wáár je iets voelt in je lijf

Mijn tip is om eerst te ontdekken waar in je lijf je voelt dat iets niet goed is en ook waar in je lijf je voelt als iets wel goed voelt. Hoe eerder en beter je herkent waar jouw sensoren van ‘niet goed gevoel’ en ‘wel goed gevoel’ zitten bij jou, des te makkelijker kan je er op leren vertrouwen om deze informatie te onderzoeken en mee te nemen in keuzes die je maakt en beslissingen die je neemt. Gun jezelf de komende tijd bewust te worden hóe jij voelt.

Overtuigingen kleuren je gevoel

Onze gedachten, lees onze ‘vooroordelen en negatieve vooringenomenheid’, staan het ‘zuiver voelen’ helaas vaak in de weg. Vandaar dat ik in mijn vorige vlog en blog al zei hoe belangrijk het is om los te komen van je vooroordelen en negatieve vooringenomenheid. Je overtuiging kleurt je gevoel. Verzwakkende overtuigingen, doen je verzwakt voelen. Versterkende overtuigingen (lees: positieve vooringenomenheid) creëren een versterkend gevoel, een versterkende stemming. Dat is belangrijk omdat het je gedrag zo enorm bepaalt, en dus ook hoe je een verandering vorm geeft. Dus mocht je nog herkennen dat je wat vaak gestuurd wordt door je vooroordelen en vooringenomenheid (je vindt nogal snel ergens iets van), bekijk dan de tweede vlog uit de reeks Voorwaarden voor Veranderen.

Bekijk ook in aanvulling op deze blog, over stap 3 in de Voorwaarden voor Veranderen, mijn vlog over Voelen. Ik wens je een mooie voortzetting in jouw bewustwordingsreis hoe succesvol te veranderen!

Grote groet,

Marc-Jan

Share

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen