Inspiratie #9 – De vele Verschijningen van Veranderen

Voorwaarden voor Veranderen – deel 9

De letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Op steeds een andere plek neem ik vlogs op om de Voorwaarden voor Veranderen met jou te delen. De negende ‘V’ waar ik je in deze blog en vlog wil meenemen is die van de vele ‘Verschijningen van Veranderen’. Alle Voorwaarden voor Veranderen zijn uiteindelijk bedoeld om dit zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Als je veranderen ziet als groei, wordt veranderen een feestje.

Grote groet,

Marc-Jan

In de reeks Voorwaarden voor Veranderen gaan we het nu hebben over de kern: ‘Veranderen’ en zijn vele verschijningen. Een paar voorbeelden zijn ‘Verbeteren’, ‘Vernieuwen’, ‘Voorwaarts’ en ‘Verrijken’. Dit is natuurlijk waar al die Voorwaarden voor Veranderen voor bedoeld zijn: groei! ‘Vertragen’, ‘Vrij van Verzwakkende Vooringenomenheid en Vooroordeel’, ‘Voelen’, ‘Vertrouwen en Veiligheid’, ‘Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus’, ‘Verwarring’ en ‘Verenigen van Vermogens’ zijn allemaal nodig om de kern van de Voorwaarden voor Veranderen voor elkaar te krijgen.

Veranderen is groeien

Als je mensen vraagt ‘Welke beeld, welke gedachten en gevoelens krijg je bij ‘veranderen’?’, dan hoor ik helaas vaak niet zulke positieve dingen. Weerstand, moeilijk, liever niet, moeten en lastig zijn veel gehoorde uitspraken. Het gekke is dat we niet níet kunnen veranderen! Onze hele evolutie van Neanderthaler tot wie we nu zijn komt nota bene door constante verandering. Na wat doorvragen kwam ik er achter dat mensen best wel willen veranderen, maar we willen niet veranderd worden… Dat is nogal een wezenlijk verschil. Kijkende naar de Voorwaarden voor Veranderen is dat wel te begrijpen. Neem alleen maar in gedachten het belang van ‘Vertrouwen en Veiligheid’. Gelukkig krijg ik steeds vaker terug van mensen die bekend zijn met de Voorwaarden voor Veranderen, dat ze veranderen steeds meer ervaren als groei. Veranderen, en dus groei, kent eigenlijk vrijwel alleen maar positieve synoniemen. Als je het ziet in het licht van persoonlijke groei, dan zijn zo’n beetje alle betekenissen positief!

Veel synoniemen voor ‘veranderen’

Ik ontdekte zo’n 30 synoniemen voor ‘veranderen’ die zeer versterkend blijken te werken op de behoefte om te veranderen (en dus te groeien): verbeteren van binnenuit, verbluffend vernieuwen, vakbekwamen, vaardigheden verdiepend, veerkrachtig voorwaarts, vooruitblikken, verwonderend verrijken, voeden, vindingrijk vereenvoudigd, verlevendigen, verfrissen, verhelderen, verhogen, verdiepend verkennen, vereenvoudigen, verlossen, vermenselijken, verdergaand verruimen, verscherpen, versoepelen, verversen, vergeven, versimpelen, verwennen, vervroegen, verwarmen, vitaliseren, voortstuwen, vooruithelpen en vooruitkomen. Dus wat ik me realiseerde is dat ‘Veranderen’ heel veel verschillende verschijningen heeft!

Veranderen wordt positiever

Al deze vormen van veranderen zijn net even anders, maar wél vormen van veranderen. Veel mensen realiseren zich dit totaal niet. Deze manier van kijken naar veranderen, gaf me een veel genuanceerder en vooral positievere kijk op veranderen. Dat ben ik gaan vragen bij anderen. In de vele gesprekken die ik voer en de trainingen die ik geef, krijg ik continu verbaasde reacties op het effect als je ‘veranderen’ in dit licht bekijkt en ook structureel aan jezelf weergeeft. De keuze hoe jij veranderen aan jezelf weergeeft maak jijzelf gelukkig! Is dat niet geweldig goed nieuws?! Alleen al bewust zijn welk synoniem van veranderen die bij jou past, of waar jij in zit, blijkt zeer bepalend te zijn voor hóe je veranderen gevoelsmatig ervaart. En aangezien al het veranderen stemmingafhankelijk is, geef ik je de tip om te onderzoeken welk synoniem van veranderen jou in een positief versterkende stemming brengt. Dus een stemming, een gevoel, waarin jij het beste in staat bent om de verandering te creëren zoals jij het wil.

Tip

Mijn tip is om de komende tijd bewust te worden welke verschijningen ‘veranderen’ in jouw leven kent. Bepaal dan voor jezelf hoe je met behulp van de Voorwaarden voor Veranderen nog beter handen en voeten kunt geven aan die veranderingen. Dat zal je persoonlijke groei alleen maar verder verhogen!

Share

Relevante artikelen

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen