Inspiratie #8 – Verenigen van Vermogens: je magazijn met resources inzetten

Voorwaarden voor Veranderen – deel 8
De letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Op steeds een andere plek neem ik vlogs op om de Voorwaarden voor Veranderen met jou te delen. De achtste ‘V’ waar ik je in deze blog en vlog wil meenemen is die van ‘Verenigen van Vermogens. Deze ‘V’ is het gebruiken van al je resources (hulpbronnen).

 

Verenigen van Vermogens is je magazijn vol resources gebruiken.

In de reeks Voorwaarden voor Veranderen is het, na ‘Vertragen’, ‘Vrij van Verzwakkende Vooringenomenheid en Vooroordeel’, ‘Voelen’, ‘Vertrouwen en Veiligheid’, ‘Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus’ en ‘Verwarring’, de beurt aan ‘Verenigen van Vermogens’. Waarom? Je hebt je resources in te zetten om gevoelens van verwarring te kunnen hanteren. Blindelings de weg weten in je magazijn met resources vol met vermogens is daarbij meer dan welkom.

Resources

Als mensen mij vragen wat bedoel je toch met ‘Verenigen van Vermogens’? Dan vraag ik ze eerst of ze mij hun belangrijkste resources (hulpbronnen) kunnen benoemen. Resources zijn alle hulpmiddelen om je eigen gevoel in de grip te krijgen en om alles wat nodig is om datgene wat je voor elkaar wilt krijgen ook daadwerkelijk te realiseren. Alles wat jou in een ‘Vermogende en Versterkende stemming’ brengt noem ik ‘Vermogens’. We hebben er gelukkig ongelooflijk veel. Om ons heen en in onszelf. Een G I G A N T I S C H magazijn vol dus!

Externe en innerlijke vermogens

We onderscheiden externe vermogens en innerlijke vermogens. Om dit met een eenvoudig voorbeeld te illustreren, de volgende situatieschets als metafoor. Stel, je moet nog op de fiets naar een afspraak die je niet wilt afzeggen en het regent pijpenstelen. Je hebt op dat moment geen auto tot je beschikking. Aaaiii, wat nu..? Je bekijkt welke hulpbronnen je kunt inzetten om droog op je afspraak te komen. Bijvoorbeeld je trekt je regenpak aan en gaat toch op de fiets. Of je gaat met de bus, of je laat je door iemand met een auto brengen. Je moet er wat voor doen, maar je zal er dan in ieder geval droog aankomen. Dit zijn voorbeelden van externe hulpbronnen. Of je stapt gewoon op de fiets en denkt, ‘Ach ik smelt niet, ben niet van suiker! Het is maar regen. Ik heb dat al eerder meegemaakt en dat ging best wel’. Je komt met een nat pak aan en laat je gewoon drogen als je daar bent. Dat laatste is een voorbeeld van een innerlijke resource, namelijk een positief versterkende overtuiging die jouw betekenis van regen anders kleur geeft, gebaseerd op een eerdere voor jou positieve ervaring.

Een mooie hamer maakt je nog geen goede timmerman…

Maar goed, je kunt nog zoveel hulpmiddelen hebben, maar als je die niet goed of zelfs niet gebruikt, dan heb je er ook niet echt veel aan… Immers, als ik je een mooie hamer geef, ben je nog niet meteen een goede timmerman. Daar zit ‘m vaak de kneep: gebruik jij jouw resources op het juiste moment op de juiste manier? Natuurlijk begint het met de bewustwording welke resources je hebt. In mijn boek De LifeNavigator© besteed ik een heel hoofdstuk aan het in kaart brengen van al je resources. ‘Zéér nuttig!’, krijg ik terug van de lezers, wanneer ze hun ‘Resource Handboek’ hebben samengesteld.

Bewust in kaart brengen is de sleutel

Kortom, wil je alle vermogens die tot jouw beschikking staan verenigen, is het raadzaam deze eerst bewust in kaart te brengen. Je kunt zo elke vorm van verwarring veel beter aan, met als doel de door jouw gewenste verandering voor elkaar te krijgen. Door het te onderhouden en ze vaak bewust te gebruiken, zal je merken dat je steeds bekwamer en zekerder omgaat met welke verandering dan ook. In de volgende blog en vlog ga ik in op de verschillende ‘Vormen van ‘Verandering’.

Grote Groet,
Marc-Jan

Share

Relevante artikelen

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief