Inspiratie #6 – Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus

De letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Op steeds een andere plek neem ik vlogs op om de Voorwaarden voor Veranderen met jou te delen. De zesde ‘V’ waar ik je in deze blog en vlog wil meenemen is die van ‘Verantwoordelijkheid en Voorin de bus’. Deze V’s zijn de kickstarters om de volgende stap in de Voorwaarden Voor Veranderen te kunnen nemen.

Voorwaarden voor Veranderen – deel 6

Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus zijn de kickstarters van de verandering.
In de reeks Voorwaarden Voor Veranderen is na ‘Vertragen’, ‘Vrij van Vooringenomenheid en Vooroordeel’ en ‘Voelen’, ‘Vertrouwen en Veiligheid’ de ‘V’ van ‘Verantwoordelijkheid nemen’ en ‘Voorin de bus’ erg belangrijk. Waarom? Zonder deze stap kom je simpelweg niet in beweging en komt er geen verandering.

Het nemen van je verantwoordelijkheid

Misschien ken je dat wel dat je soms tegen een verandering op kunt zien. Dat je merkt dat je hapert. Dat je niet doorpakt, terwijl je diep van binnen weet dat je het gewoon hebt aan te gaan. Vaak zijn dat de symptomen van het niet (durven) nemen van verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid nemen staat voor alle consequenties insluiten én nemen. Dat gaat altijd gepaard met een kleine of grote dosis verwarring. Tsja, en dat is soms best lastig. Want stel nou voor dat het niet lukt..? Wat dan..? Die consequenties zijn natuurlijk niet altijd in z’n geheel te overzien. Ik zeg niet dat je er net naar moet kijken. Integendeel.

Innerlijke moed

Wat ik in al die jaren heb gezien, is dat mensen die verantwoordelijkheid nemen voor de verandering waar ze voor staan, het vertrouwen in zichzelf krijgen om de verwarring aan te kunnen. Het geeft een soort innerlijke moed die je nodig hebt om de belangrijke stap te zetten om je verandering aan te gaan. Natuurlijk krijg je niet de garantie dat je zal slagen. Dat hangt van vele factoren af. Wat het je in ieder geval wél brengt, is dat je nooit tegen jezelf kunt zeggen ‘had ik nou maar verantwoordelijkheid genomen…’. Met opgeheven hoofd en zonder spijt zal je terug kunnen kijken. Dát geeft velen de power om een mislukking te zien als een leerervaring voor andere momenten waarin je weer verantwoordelijkheid hebt te nemen.

Het stuur van je eigen levensbus in handen nemen

‘Voorin de bus’ betekent ‘het stuur van je eigen levensbus in handen nemen’. Jíj, als chauffeur van jouw levensbus, bepaalt welke richting je op gaat met jouw leven. En met je handen aan het stuur is de kans veel groter om te komen waar je wilt dan wanneer je achterin gaat zitten. Je loopt dan het risico dat iemand anders het stuur van jouw bus in handen neemt en jij maar mee hobbelt in de route die een ander heeft bepaald. Net als met fietsen, is je handen aan het stuur hebben ook veiliger.

Hoe neem jij je verantwoordelijkheid?

Het nemen van je eigen verwarring door er verantwoordelijkheid voor te nemen, is soms best een klus. Dat realiseer ik me maar al te goed. Ook hierbij geldt dat het bewust worden van hóe jij verantwoordelijkheid neemt de basis. Ga de komende tijd dus onderzoeken wat jouw manier is. Je zou het er ook met anderen ook nog over kunnen hebben. Wie weet krijg je al een paar mooie tips die jij kan gebruiken om aan jouw manier toe te voegen.
Ik ga in de volgende twee blogs en vlogs in op de ‘V’ van ‘Verwarring’ en de ‘V’ van ‘Verenigen Van Vermogens’. Samen met die van ‘Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus’ krijg je op deze manier een ijzersterke combi om jezelf krachtiger en zelfverzekerder te maken. Elke verandering komt op deze manier in een ander daglicht te staan. Je veranderingsproces laten starten met deze kickstarters geeft jou geheid het vermogen om de door jou gewenste veranderingen aan te gaan. Gewoon dóen dus!

Blijf de informatiereeks ‘Voorwaarden Voor Veranderen’ volgen, en ontdek de kracht van de letter ‘V’!

Share

Relevante artikelen

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen