Inspiratie #5 – Vertrouwen leidt tot Veiligheid

Voorwaarden voor Veranderen – deel 5
De letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Op steeds een andere plek neem ik vlogs op om de Voorwaarden voor Veranderen met jou te delen. De vijfde ‘V’ waar ik je in deze blog en vlog wil meenemen is die van Vertrouwen en Veiligheid. Vertrouwen en Veiligheid zijn de PIN-code om de volgende stap in de Voorwaarden Voor Veranderen te kunnen nemen.

Vertrouwen en veiligheid zijn de PIN-code tot veranderen

In de reeks Voorwaarden Voor Veranderen is na ‘Vertragen’, ‘Vrij van Vooringenomenheid en Vooroordeel’ en ‘Voelen’ de ‘V’ van ‘Vertrouwen en Veiligheid’ cruciaal. Mensen veranderen alleen langdurig als zij zich voldoende vertrouwd en veilig voelen. Anders blijven het slechts oppervlakkige aanpassingen in gedrag, met als voornaamste symptoom het terugvallen in oude patronen en gewoonten.

Hoe voelt zelfvertrouwen voor jou?

Het is dus belangrijk dat je van jezelf weet wanneer je in vertrouwen bent. Hoe voelt dat? En wáár voel je dat in je lijf? Als je dat niet precies weet, is het een mooie opdracht om dit de komende tijd bewust te worden. Merk eens op in welke situaties jij je vertrouwd voelt en hoe het voelt als je vertrouwen hebt in jezelf. Oftewel hoe voelt zelfvertrouwen voor jou? Vaak wordt dit gekenmerkt door het wegvallen van gevoelens van onzekerheid, angst en twijfel. En merk dan vooral op welke gevoelens daar voor in de plaats komen.

Veiligheid en jouw ‘alertheidssonar’

Veiligheid definieer ik als de overtreffende trap van vertrouwen. Ik merk in mezelf als ik me veilig voel, dat mijn zenuwstelsel letterlijk tot rust komt. Ik adem dan dieper en zucht veel. Voel dat spierspanning wegvalt en mijn hartslag wordt lager. Zo’n gevoel van ‘helemaal oké zijn’. Deze staat is de poort naar diepe verandering. Onze ‘alertheidssonar’ staat dan heel laag en je kan dan in de overgave van het nieuwe en onbekende. Ontdek bij wie en in welke omgeving jij het makkelijkst in jouw gevoel van veiligheid komt.

Kom in het gevoel van Veiligheid en Vertrouwen

Als je anderen nodig hebt in een verandering, en dat is bijna altijd, is het in contacten met hen van groot belang dat je moeite doet om het vertrouwen en de veiligheid tussen jullie te laten groeien. Uiteraard begint dat bij jezelf. Ben jij in vertrouwen en voel jij je veilig, dan zal de ander dat opmerken en er door worden beïnvloed. Hoe veiliger, hoe beter is het devies! Vraag anderen ook wat er moet gebeuren zodat zij in vertrouwen en veiligheid komen. Mooie gesprekken zal je krijgen en de kans is groot dat je automatisch in het gevoel van vertrouwen en veiligheid komt.

Congruentie en Consistentie

In relatie tot je vertrouwd en veilig voelen met anderen, zijn twee woorden zeer bepalend. Met deze twee woorden kun je toetsen hoe vertrouwd en veilig het voor jou is in een situatie. Dit zijn de woorden ‘congruentie’ en ‘consistentie’. Congruentie betekent doen wat je zegt. Als iemand doet wat hij zegt, creëert dit vertrouwen. Consistentie is blíjven doen wat je zegt. Herhaald vertrouwen kan migreren naar veiligheid. Dus als je één keer iets doet wat je hebt gezegd, is dit meestal niet genoeg om iemand in het gevoel van veiligheid bij jou te laten komen. Dit kan alleen als jij constant helder handelt vanuit wat ik noem ‘schone’ waarden en overtuigingen en een zuivere intentie. Handel je met een verborgen agenda of vanuit een intentie die ethisch slecht is, dan kan ik je op een briefje geven dat je niet in staat zal zijn om vertrouwen en veiligheid te creëren in de relaties die jij met anderen hebt. Het belang van ‘schone mentale filters’ is hierbij echt onontbeerlijk.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen veranderingsproces

Gun jezelf de komende tijd de zelfreflectie hoe jij in vertrouwen komt met anderen. Word je vooral bewust welke lijfelijke signalen jou laten merken dat er vertrouwen is. En onderzoek wat jij je nodig hebt om je veilig te voelen. Grote kans dat je een paar meer dan interessante inzichten over jezelf gaat tegenkomen die input zijn voor nieuwe veranderingen in jezelf!

Vertrouwen en veiligheid zijn als je PIN-code. Zonder dit kan je de volgende stap in de Voorwaarden Voor Veranderen niet nemen: Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen veranderingsproces.

Grote groet,
Marc-Jan

Share

Relevante artikelen

Recties

  • liselotte witkamp | http://nvt

    Hartelijk bedankt voor de mooie inzichten over veiligheid en vertrouwen.

  • Mirjam Gootjes |

    Dankjewel Liselotte voor je fijne bericht. We zijn wel benieuwd wat jouw belangrijkste persoonlijke inzicht is rondom vertrouwen en veiligheid?

    Lieve groet,
    Marc-Jan & Mirjam

Reactie plaatsen :

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen