Ik ben een man van effect

Ik wil dat dingen werken

Door zijn werkzaamheden als fotograaf heeft Sander van der Torren vele inspirerende ontmoetingen. In zijn column ‘in the picture’ geeft Sander een kijkje in de keuken bij verschillende collega-ondernemers. Deze keer een gesprek met Marc-Jan Hollenberg van iDoDareDream. Specialisten in ondernemend leiderschap met ontspannen daadkracht. Een krachtige filosofie over droomambities doen.

Hoe is iDoDareDream ontstaan?

We willen een beweging op gang brengen van mensen die hun droomambitie doen. Of het nou jongeren zijn of ondernemers of ondernemende werknemers.

Dus je coacht ondernemers en ondernemingen die willen veranderen?

Als je blij bent met wat je doet en succesvol bent, lekker blijven doen. Waarom zou je iets veranderen. Maar als je merkt dat het niet meer werkt. Blijf je dan hetzelfde doen? Dan komt de grote vraag, “maar hoe dan, wat moet ik anders doen?”. Als je echt een verschil wilt maken dien je van binnen naar buiten te werken. Altijd eerst vanuit jezelf. Bewustzijn, hoe zit je in mekaar. Dat is niet zweverig, ondernemen gaat over precies hetzelfde. Als je niets doet, verdien je niets.

Had je zelf een goede reden om iDoDareDream te starten?

Op 1-1-’11 ben ik letterlijk gaan zitten met een leeg whiteboard voor m’n neus. Stelde mezelf de vraag waar wil ik de komende jaren aan bouwen. Wat is echt wat ik wil? In m’n leven en in m’n werk. Ik deed al heel veel in trainingen leiderschapsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Deed veel begeleiding van directies en teams. Wat kan ik doen dat die mens het veel meer naar zijn zin gaat krijgen. En dat die persoon echt waardevolle dingen doet voor zichzelf. En dus vanzelf waarde gaat toevoegen voor het bedrijf waar diegene werkt. Gaandeweg hebben we trainingen, coaching sessies en technieken ontwikkeld.

Is het zo dat juist door de economie je bedrijf groeit?

Dat is zeker een factor die positief werkt. Ofschoon veel coaches onder het bestaansminimum leven. Maar het gaat erom, wat voeg je nou écht toe. Daar komt het op aan.

Veel ondernemers zijn zoekende

De crisis is een zege. We krijgen een shakeout van het kaft en het koren. We gaan het kussen opkloppen. Er worden mensen wakker. De mensen die niet wakker willen worden worden ernstig wakker gemaakt, die worden wakker gebeukt. En daar waar verwarring is gaan mensen op zoek. Die moeten gaan opstaan. Je wordt bang dat je wordt opgevreten. Geef je het lot uit handen of pak je zelf het stuur van je leven vast. Die combinatie prikkelt mij dan ook, vanuit het ondernemende. Het is niet de omstandigheid die mij maakt. Maar wat ik doe met die omstandigheid.

Er is kennelijk behoefte aan beweging

Ik heb in een organisatie gezeten waar werd gewerkt vanuit een methodiek. Maar wat werkt er; dat de ondernemer een echte stap kan zetten. Dat gaat niet over vaardigheden, maar over bewustwording. Bewust zijn. Wat zit er in jou. Veel mensen hebben geen idee. Vragen als “wat is mijn gedachtegang, mijn persoonlijke filosofie”. En: “wat is mijn droomambitie, waar bouw ik aan”. Laat staan dat ze een focus hebben die helpt om daar te komen. Niet normaal hoeveel dat niet hebben. En als ze wel een focus hebben kom ik zo vaak tegen dat ze geen idee hebben waartoe die focus dient. Dan denken ze dat de focus het grotere doel is. Nou verondersteld dat je je target van 100.000.000 hebt gehaald. Nou en dan? Dan heb je een leuke dag. En morgen? Dromen hebben en dromen doen daar gaat het om. Waarom je het doet en waartoe je het doet.

Dat doen is een lastige stap, wordt verandering als moeilijk ervaren?

Nee, het is niet moeilijk. Het is pas moeilijk als jij vindt dat het moeilijk is.

Wat is jouw inspiratie?

Ik ben een man van effect. Ik wil dat dingen werken. Als ik zie dat ik iets doe of wij doen met het bedrijf iets dat werkt. Dan krijg ik het wow gevoel. Dat voedt mij continue. Ook in m’n gezin. M’n vrouw en kinderen. Het geeft me the spirit. Als ik kijk naar het team in ons bedrijf, dat zijn allemaal mensen die bijdragen aan iets groter dan onszelf.

Van welk veranderproces kreeg je een grote kick?

Ik coach een succesvol ondernemer, Quote 500, leuke vent. Selfmade man. Ik begeleid zijn bedrijf, zijn team, een jaar of twee. Ik had een aantal waarom vragen voor hem. Hoe vaak vertel je jouw waarom aan jouw mensen. Het waarom achter je handelen, je besluitvorming heb je onder woorden te brengen, als mens. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet. Een simpele vraag van mij, zet zo’n topondernemer aan het denken. Als er vervolgens een belletje komt om me te bedanken, is dat een geweldig moment.

Wat is jouw levensmotto?

Je moet geen spullen verzamelen maar waardevolle herinneringen en momenten.

Heb je zelf een ambitie?

Ik heb een heel duidelijke droomambitie; een intens leven leiden. Dat heb ik heel lang niet gekund. Ik was gedissocieerd. Alsof ik aan de zijlijn stond van m’n eigen leven. En nu, als ik ergens in ga, ga ik er ook helemaal in. Ik voel in al m’n cellen dat ik leef.

Wat heb je gedaan om te veranderen?

De reis naar binnen maken. Werken aan de “i”, in iDoDareDream. Wie ben ik. Die vraag stel ik me nog steeds.

In feite ben je je eigen klant

[lacht]: grappig dat je dat zegt, ik ben m’n eerste klant en m’n belangrijkste klant. Als je kijkt wat we doen is apply to self. Er gaat niets naar buiten zonder dat we het zelf hebben ondervonden.

Kun je een tipje van de sluier geven van een goede worklifebalance?

Elk jaar ergens in oktober komt de ouderwetse papieren agenda uit. Het eerste wat ik doe is in de jaarplanning elk kwartaal één week niet-werken plannen. En in de zomer vijf weken niet. Vervolgens vult zich de rest van de tijd als een dolle. En ik beloof mezelf en m’n gezin maximaal 2 avonden in de week niet thuis te zijn. Dat is mijn target, mijn limiet. En ineens creëer ik een heel gezonde worklifebalance. Werk is leuk, maar zodra ik thuis ben dan ben ik ook écht thuis.

Bron: Sander van der Torren Fotografie www.torren.nl

Share

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Gerelateerde content

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen