If you can dream it, you can do it!

Over de haalbaarheid van de verbeelding

Walt Disney is voor mij een van de meest inspirerende ondernemers aller tijden. En iedere ondernemer kan succesvoller worden met behulp van Walt’s bijzondere denkwijze. Deze denkwijze heet imagineering, en het maakt dat ondernemers hun droomambities kunnen dóen.

Imagineering is een samenvoeging van imagination en engineering. Het woord staat voor de bijzondere manier waarop Walt Disney met zijn creaties een entertainmentimperium opbouwde. Hoe werkte dat? Wel, Disney dacht als ondernemer altijd vanuit drie krachtige perspectieven: als dromer, realist én criticus.

De dromer droomt en fantaseert. Zonder grenzen, oordeel en veroordeling. Alsof met de slag van een toverstokje werkelijk alles kan. Zich vervolgens volledig inlevend in wat deze verbeelding oproept qua ervaring. De realist verbeeldt deze dromen en fantasieën en vertaalt ze naar haalbare concepten.. Zo worden ze realistisch, haalbaar, werkbaar en uitvoerbaar. Hij stelt de praktische hoe-vragen. En hij vindt de bijhorende antwoorden. De criticus is de advocaat van de duivel. ‘Kan dit niet beter’? Moet dit niet anders? ‘Wie zit hier op te wachten’? Hij schopt en trapt met de juiste intentie. Namelijk om de zaken nog beter voor elkaar te krijgen.

Wat ik momenteel veel zie zijn ondernemers in de rol van de realist en de criticus. En natuurlijk, dat moet ook. Zeker in deze tijd. Maar doordat veel ondernemers vergeten te dromen is er in veel ondernemingen iets ernstigs aan de hand. Er ontbreekt namelijk iets essentieels. En dat is de spirit. Letterlijk ‘de geest’. Datgene wat de ondernemer, zijn medewerkers én de klanten echt inspireert. Dat wat je in je donder voelt. Wat de zaak letterlijk in beweging brengt. En: in ernstiger gevallen mist er hoop, en wordt een onderneming op die manier een hopeloos geval.

Stel je eens voor. Een onderneming met hoopvolle mensen, die dagelijks met inspiratie aan de bak gaan. Vol met dromen en ideeën. Met positieve energie en creativiteit. Wat zou dat betekenen voor je resultaten? En wat zullen je klanten ervan merken? Ik kan alleen maar positieve gevolgen bedenken.

Vallen de resultaten van je onderneming qua marketing en sales tegen? Denk je dat er meer uit jezelf en je mensen te halen valt? Twijfel je wel eens over je product of concept? Gun jezelf dan in ieder geval het volgende. Bedenk eens hoe jij en je medewerkers zowel als dromer, realist en als criticus kunnen bijdragen aan de droomambitie van je onderneming. Ik waarschuw je dan voor één ding; be carefull what you wish for!

Share

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Gerelateerde content

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen