Heb je een probleem?

Vraag het OSKAR!

Ik spreek in onze training leiderschap of coaching met regelmaat ondernemers en leidinggevenden die zeggen dat het hun belangrijkste taak is om problemen op te lossen. Problemen met medewerkers, klanten, leveranciers. Overal problemen. En ‘We hebben hier geen problemen hoor, alleen oplossingen’ is dan zo’n zinnetje wat ik vaak hoor. Maar toch…

Wat ik veel zie is dat er bij problemen wordt gekeken naar het verleden. Er wordt gezocht naar fouten en schuldigen. En er wordt met meer controle geprobeerd problemen te voorkomen. Maar als je goed kijkt werkt dat vaak niet, kost het bakken met energie en gaat het vooral ten koste van de sfeer.

Stel je nou eens voor dat jij een lekke band hebt met je fiets. Wil je dan echt weten wat voor soort spijkertje er in je band zit, wie deze precies op straat heeft laten vallen en waardoor dat is gekomen? Waarschijnlijk niet, het helpt je immers geen stap verder. En toch zie ik een zelfde probleemgerichte houding vaak bij mensen in organisaties. Meestal onbewust, en zonder besef dat het ook anders kan.

Wat zou er beter gaan wanneer bij een probleem de focus wordt gericht op de toekomst, op hoe het zou moeten zijn? Wat levert het op als iedereen gaat voor vooruitgang boeken, door voort te borduren op wat al wel goed werkt? Telkens blijkt dan dat mensen in actie komen en beter samen gaan werken. Dit geeft energie, goede resultaten en draagt enorm bij aan een positieve sfeer.

De auteurs van het boek Oplossingsgericht denken, Paul Z. Jackson en Mark McKergow, beschrijven hiervoor een eenvoudig en krachtig 5 staps-model genaamd OSKAR:

O: Outcome: aan welke uitkomst of toekomst willen we bouwen?

S: Scale: waar zijn we nu op een schaal van 1 tot 10 en welke eerste kleine stap op de schaal is haalbaar?

K: Know-how: wat is nodig om vooruit te komen, en hoe doen we dat?

A: Affirm: bevestig en bespreek wat er al goed is gegaan. En Action: welke kleine stapjes vooruit kunnen we nemen?

R: Review: bespreek wat de vorige stappen hebben opgeleverd. Blijf vervolgens de stappen doorlopen en evalueren.

Sta je al te popelen om met je team gaan werken vanuit een oplossingsgerichte houding? Hier nog twee laatste adviezen voor ondernemend leiderschap met ontspannen daadkracht in de geest van OSKAR:

Ga telkens op zoek naar wat werkt en doe daar meer van.

Stop met dingen die niet werken en ga iets anders doen.

Share

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Gerelateerde content

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen