Inspiratie #1 – Hoe ‘veranderen’ een feestje wordt!

 

Voorwaarden voor Veranderen – deel 1

Met veranderen hebben we allemaal te maken. Alles verandert. Op het werk. In je privéleven. In de maatschappij. En jijzelf verandert ook constant. Ik ontdekte dat de letter ‘V’ een heel belangrijke rol speelt in veranderingen. Vanuit de praktijk onderzocht en beschreef ik de Voorwaarden voor Veranderen. In een reeks blogs en vlogs vertel ik over al deze V’s. Je kunt ze gebruiken als leidraad in jouw veranderingen.

Voorwaarden voor Veranderen

In deze blog en vlog deel ik de ‘Voorwaarden voor Veranderen’ en neem ik je alvast mee in de eerste ‘V’: die van ‘Vertragen’.

Hoe kan je jezelf reflecteren als je in vliegende vaart blijft doorrazen? Dat lukt niemand! In slow motion, in vertraging, krijg je met de door mij ontdekte ‘Voorwaarden Voor Veranderen’ meteen zicht op HOE je veranderen vóór je kunt laten werken. Hoe jij er beter door leert, doordat je gaat zien wat van invloed is op de verandering waar jij in zit. Veranderen wordt makkelijker. Oftewel, hoe veranderen een feestje wordt! In de komende tijd volgen de blogs en vlogs met alle ‘V’s die met elkaar de ‘Voorwaarden Voor Veranderen’ vormen.

Vertragen, Vrij van Vooroordeel, Voelen en Verbinding

Door te vertragen komt er ruimte om beter te reflecteren. Je wordt je bewust of je ‘Vrij van Vooroordeel’ bent. Een zeer bepalende factor in hoe je iets ervaart. Jouw ‘Vooringenomenheid’ kleurt je waarneming gigantisch. Dus een ‘schoon scherm’ zorgt voor zuiverder ‘Voelen’. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, is ‘Verbinding’ essentieel. Verbinding met anderen en verbinding met jezelf.

Vertrouwen, Veiligheid, Verwarring en Vermogens

Dat levert een toename van ‘Vertrouwen’ op, met als overtreffende trap ‘Veiligheid’. Dán pas komt de diepere ‘Verbinding’ werkelijk tot stand. Vertrouwen en veiligheid zijn ook nodig om ‘Verantwoordelijkheid’ te nemen om de onvermijdelijke ‘VERWARRING’ te kunnen nemen. Verwarring is namelijk de doorgang naar een andere en nieuwe realiteit. Het voorportaal van élke verandering. Om die verwarring te kunnen nemen is het zaak dat je jouw ‘Vermogens’ bundelt. Alles wat je tot je beschikking hebt om goed om te gaan met de voor velen mist makkelijke fase van veranderen.

Verandering, Verbetering, Vernieuwing, Voorwaarts, Vieren, Volharden, Verankeren en Voorbeeld

Op het moment dat je dat doet ontstaat de ‘Verandering’. En hopelijk is dat een ‘Verbetering’ en een ‘Vernieuwing’ die ‘Voorwaarts’ gaat richting jouw korte termijn doelen en je lange termijn droomambitie. Dit moet je natuurlijk wel ‘Vieren’! Dat geeft je de motivatie om te ‘Volharden’ en de verandering te ‘Verankeren’. Deze fase is belangrijk om duurzaam een vernieuwing te behouden. Als je congruent in je verandering gedraagt, word je een ‘Voorbeeld’ voor anderen (en jezelf!).

En uiteindelijk… Versnellen

Je wordt onbewust bekwaam in je eigen verandering en het gevolg is dat je automatisch gaat ‘Versnellen’. Zo leidt ‘vertragen’ tot ‘versnellen’! Als dat geen feestje is…!

Grote Groet,
Marc-Jan

 

Share

Relevante artikelen

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief