De roots van je leiderschap

Impact
Weet jij wat echt impact heeft op jouw leiderschap? De vraag: waar liggen jouw wortels? In welk werelddeel, welk land, welke streek, welke plaats? En vooral, in welke families en in welk gezin? Teruggaan naar de wortels van jouw bestaan, geeft vele antwoorden over hoe jij je leiderschap in de wereld neerzet. Of hoe je dat wellicht niet of niet optimaal doet.

Laatst opende ik een leiderschapstraining met de vraag: ‘Wat verbindt iedereen die jij ontmoet met jou?’. Ik kreeg vele en gevarieerde antwoorden. En één iemand zei: “Wij zijn de zonen en dochters van onze vaders en moeders. Zonder hen had geen van ons hier geweest en had ik niemand van jullie kunnen ontmoeten.”. Het werd stil. Alsof iedereen zich ineens besefte hoe een basale waarheid deze uitspraak is. Want sta maar eens stil bij wat jij meeneemt uit jouw gezin van herkomst? Wat daarvan versterkt jou als leider. En als je heel eerlijk jezelf en je gezin beschouwt, waar word jij nog door verzwakt?.

Dieper liggende dynamiek
Doe dat ook eens met de familielijn van je vader en de familielijn van je moeder, als lens om door te kijken. Wat ontdek je dan? Een tijdje geleden begeleidde ik een directieteam dat voor grote beslissingen stond. Het bedrijf moest een wending nemen, omdat het anders op faillissement zou afstevenen. Het grootste probleem volgens de medewerkers was dat de directie niet de noodzakelijke beslissingen nam. De directie beaamde dat schoorvoetend en een tikje beschaamd. Ik zei ze dat het niet nemen van beslissingen niet het probleem is, maar een symptoom van een veel dieper liggende dynamiek. Verbaasde gezichten alom.

Innerlijk beeld
Ik heb de drie directeuren gevraagd hun innerlijk beeld van hun gezin van herkomst met behulp van luciferhoutjes op de tafel neer te leggen. Ze waren verrast door deze vraag en legden hun innerlijk beeld van henzelf ten opzichte van hun ouders en broers en zussen voor zich neer op tafel. Het zwavelkopje van elk lucifertje deed functie als de kijkrichting. Hierdoor ontstond een beeld van de betrokkenen zich verhouden, gezien door de ogen van elke directeur. Het werd duidelijk welke plek de betreffende directieleden innamen in hun gezin van herkomst. Van de drie legden er twee zichzelf neer iets buiten het gezin en wegkijkend van de anderen. In hun toelichting gaven ze aan dat zij zich heel vaak niet gekend en gezien voelden door de andere gezinsleden. De mannen waren met stomheid geslagen. Dit was precies hetgeen zich telkens herhaalde in de directiemeetings, met als ongewenst gevolg dat er ook geen beslissingen werden genomen. Niemand was in staat zijn plek in te nemen om tot een beslissing te komen waar veel verantwoordelijkheid op rustte.

Plek
Om je plek als leider in te kunnen nemen, moet je ook de juiste plek in je gezin van herkomst hebben ingenomen. Die imprint zit zó diep in ons, dat, als we die proberen te ontkennen, we een hele hoge rekening moeten betalen. Veel mensen hebben hier totaal geen besef van. De betreffende directeuren heb ik toen vervolgens verder geholpen met het herstellen van hun verstoorde beeld en relatie in hun gezin. Ook hebben we de innerlijke beelden van hoe zij zich ten opzichte van elkaar neerzette onderzocht. Gevolg was dat er heel veel onbewuste spanningen als vanzelf verdampten. De mannen voelden zich letterlijk meer ontspannen, krachtig en zekerder dan ooit. Gevolg, beslissingen werden genomen. Zoals je ook mag verwachten van leiders.

Voorbij de symptomen liggen de dynamieken die aandacht verdienen. Terug naar de wortels. Back to the roots van je leiderschap. Jouw familie van herkomst. Jouw gezin. Jouw plek. Jouw leiderschap.

Grote groet,
Marc-Jan

Share

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Gerelateerde content

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief