Alles is belangijk, maar waar focus je op?

Je kunt niet alles tegelijk. Daarom is het belangrijk om je – als je iets wilt bereiken – ergens op te focussen. Deze korte oefening helpt je hierbij! En ‘alles wat je aandacht geeft groeit’, dus weet wat je kan verwachten als je focust 😉

Stap 1 – benoem 3 tot 5 focusgebieden

Niet meer. Want je kunt je maar op een beperkt aantal zaken tegelijk focussen. Focusgebieden zijn delen in jouw leven waar je het komende jaar extra aandacht aan gaat besteden. Denk bijvoorbeeld aan: ‘persoonlijke ontwikkeling‘ of ‘gezondheid‘.

Stap 2 – benoem de kritische succesfactoren

Waar hangt het vanaf of je erin gaat slagen om je doel te bereiken? Benoem per focusgebied de kritische succesfactoren. Vaak zijn dit er maar 3 tot 5. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kritisch succesfactoren voor het focusgebied ‘gezondheid’: ‘goede voeding’, ‘bewegen’ en ‘ontspanning’.

Stap 3 – bepaal de doelstellingen

Wat zijn – per focusgebied – de doelstellingen. Deze stap gaat ervoor zorgen dat het niet bij een goed idee blijft, maar dat het ook echt uitgevoerd kan gaan worden. Maak een doelstelling kort en krachtig; maximaal 8 tot 12 woorden. Ons onderbewustzijn reageert namelijk het beste op korte, krachtige, positief geformuleerde, actieve en energievolle zinnen. Kies niet meer dan 5 doelstellingen per focusgebied.

Stap 4 – visualiseer

Hoe ziet het eruit als je jouw doelstelling behaald hebt? Hoe duidelijker je het visualiseert hoe krachtiger het je gaat ondersteunen bij de realisatie!

Stap 5 – iDO’s

De belangrijkste stap! Maak per doelstelling een lijst met iDo’s: handelingen die je kunt waarnemen. Dingen die je regelt, oppakt, uitvoert, organisatie. Dingen die je doet dus. Begin eens bij de iDo’s die je in de eerste 24 uur gaat uitvoeren. Want dit zet je in beweging! En dat smaakt altijd naar meer 🙂

Wil je meer weten over deze oefening of de uitgebreide variant bekijken? Bestel dan nu het boek! Daar staan deze en andere praktische oefeningen in die jouw helpen om jouw eigen lifecoach te worden en te leven met ontspannen daadkracht.

Het boek bestel je hier: https://www.iddd.nl/iddd-books/dln/

Share

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Gerelateerde content

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen