Lifetime Leadership Master® | Directeur / eigenaar Ardent Adviseurs en Accountants

“De training heeft mij geholpen in mijn ontwikkeling, omdat het geleid heeft tot bewustwording. Die bewustwording zorgt ervoor dat ik dingen anders ben gaan doen, waardoor ik duidelijker ben en beter kan benoemen waar ik naartoe wil.”

Met welke aanleiding koos je voor deze training? Wat gaf specifiek de doorslag? Waarom?

Het begon met de ontmoeting met Marc-Jan, begin 2012 bij mij thuis in de keuken. Marc-Jan kwam samen met zijn zoon Thom langs om mijn dochter Mirthe thuis te brengen. We raakten toen kort aan de praat. Hij vertelde over de trainingen in leiderschap die hij verzorgde en ik raakte getriggerd, want binnen mijn bedrijf stuur ik mensen aan en is leiderschap nodig om het bedrijf te kunnen runnen. Ik merkte bij mezelf wat punten die ik lastig vond in het aansturen van mijn team en het stellen van prioriteiten; ik liet dingen liggen op het gebied van leiderschap. Om mensen meer mee te krijgen in wat ik wilde, had ik nog wat te doen aan mezelf. Na die korte kennismaking ging ik weer over naar de orde van de dag. Marc-Jan belde me regelmatig. Hij was op een positieve manier vasthoudend en dat heeft tot meer goede gesprekken geleid. Een jaar na onze eerste ontmoeting heb ik uiteindelijk de iDDD Lifetime Leadership Master® gevolgd.

Wat vind je van de aanpak van Marc-Jan en de gebruikte methodes?

Marc-Jan heeft gewoon een goed verhaal. Hij geeft heel duidelijke voorbeelden en gebruikt mooie metaforen. Zijn stijl van presenteren en communiceren is prettig.
Hij staat er met een ondernemende geest, hij snapt hoe ondernemers denken en doen. Waar het met dit soort trainingen vaak zweverig wordt, blijft Marc-Jan met beide benen op de grond.

Wat spreekt je specifiek het meest aan in de training? Waar kreeg je de meeste energie van?

Ik merk dat ik leer. Dat ik over mezelf leer en dat ik bewuster van mezelf geworden ben in waarom ik dingen doe. Dat leren over jezelf vind ik ontzettend mooi. Daar krijg ik energie van, los van energie van een groep die ook fijn is.
Het meest verrassend vond ik dat als je hiermee aan de slag gaat je een spiegel voor je neus krijgt, wat soms ook confronterend is. Dat wetende probeer je daar van te leren; daar doe je mee wat goed is voor jezelf en goed is voor een ander.

Welk onderdeel gaf jou het belangrijkste inzicht? En welk belangrijk persoonlijk inzicht neem jij mee voor de rest van je leven?

Dat zit met name in het inzicht dat het gezin waar je uit komt, zo ongelooflijk bepalend is voor wie je zelf bent. Dat is niet iets revolutionairs, maar in de realiteit is het wel ongelooflijk bepalend voor de persoon die je bent. Wat voor cultuur heerst er binnen het gezin, welke karaktertrekken zijn er? Dat zijn eigenschappen die je volledig bij jezelf terugziet die maken waarom je nu moeite hebt met sommige situaties, maar ook waarom je op bepaalde vlakken ongelofelijk sterk bent.
Ook het heel scherp krijgen van mijn kernwaarden gaf me een belangrijk inzicht. Ik ben blij dat ik ze nu kan benoemen. Regelmatig check ik of ze nog kloppen, zowel in zakelijke situaties als daarbuiten. Het ontdekken van mijn kernwaarden heeft mij doen inzien waarom ik in het verleden bepaalde belangrijke beslissingen heb genomen.

Hoe ben je met de materie aan de slag gegaan (bewust of onbewust)?

Doordat ik me bewust ben geworden van mezelf op veel facetten ga ik onbewust anders om met de mensen binnen mijn bedrijf. Ik ben meer gaan delegeren en dat is voor mij een belangrijk ding geworden om in te zien. Het is een meer dan belangrijke vaardigheid die je nodig hebt als ondernemer. Je hebt mensen aan het werk die je moet laten groeien in meerdere opzichten: vaktechnisch, in de omgang en communicatie met klanten, op het gebied van daadkracht en verantwoordelijkheid. Ik werk nog steeds hard, maar op een andere manier.

Wat kan je concreet met deze training in jouw werk en leven? Wat heeft het je al gebracht in de praktijk?

Ik maak bewustere keuzes en ik ben duidelijker. In algemene zin ben ik misschien ook selectiever geworden, door het volgen van deze training. Uiteindelijk is dat terug te voeren op mijn kernwaarden. Je kernwaarden bepalen in jou als mens wat je doet en stuurt.
Privé doe ik nu bepaalde dingen niet meer, die ik vroeger wel zou doen. Ik merk dat ik gerichter ben en aan dingen die in de zijlijn plaatsvinden, geef ik minder aandacht. Ik ben selectiever in wat ik wel en wat ik niet doe.

Welke feedback geeft je omgeving jou n.a.v. de training?

Ik merk dat ik daar niet veel feedback op gehad heb, zowel zakelijk als privé niet.
Maar sinds veel van mijn medewerkers ook een training hebben gevolgd en we twee keer per jaar een teamdag hebben met Marc-Jan begrijpen we beter van elkaar wat ons bezighoudt en communiceren we makkelijker.

Voor wie denk je dat de training het meest waardevol is?

De training is absoluut waardevol voor ondernemers. Als ze willen werken aan persoonlijke groei leidt dat ook tot zakelijke groei en je leert hoe je bewuster invulling geeft als leidinggevende, eigenaar of directeur van je bedrijf.
Veel mensen gaan op automatische piloot naar hun werk. Je wordt je door de training bewust van de keuzes die je hebt en je neemt de beslissingen bewust. Dat maakt dat de kwaliteit van je beslissingen beter wordt en de gevolgen van die beslissing ook. Het geeft duidelijkheid.

Waarom zou je de training aanbevelen aan anderen?

Duidelijkheid is nodig in een organisatie, waarom je doet wat je doet en waartoe dat moet leiden. Het heeft mij erg geholpen in mijn eigen ontwikkeling, omdat het geleid heeft tot bewustwording. Die bewustwording zorgt ervoor dat ik dingen anders ben gaan doen, waardoor ik duidelijker ben en beter kan benoemen waar ik naartoe wil. Daardoor snappen mensen ook waarom ik ze doe en krijg ik ze beter mee. Als je de zin inziet van wat je doet, dan krijg je er zin in. Als je dat scherp hebt dan is het veel makkelijker om daar geluid aan te geven en in woorden te vangen naar andere mensen.
We doen dingen echt anders dan 5-10 jaar geleden. We zijn ons bewuster van onze rol als accountantskantoor: als adviseur naar de klant en als accountants naar maatschappij toe. Accountants behoren tot een beroepsgroep die behoorlijk onder druk staat, dat is vervelend maar dat heeft de groep ook over zichzelf afgeroepen. De kernwaarden van ons kantoor staan niet alleen op papier. Ze sturen ons dagelijks in alles wat we doen. Wij willen dingen goed en netjes doen omdat dat heel erg past bij ons. Dat kan ertoe leiden dat we niet met potentiële klanten in zee gaan of bestaande relaties beëindigen. Dát is de manier waarop wij het vak willen uitoefenen. Die duidelijkheid die de training je geeft is zeer waardevol.

Wat heb je gemist in deze training? Beantwoord het aan de verwachting die je van tevoren had?

Ik heb niks gemist in de training. Het heeft meer dan voldaan aan mijn verwachtingen.

Share

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Gerelateerde content

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen