Deelnemer Lifetime Leadership Master Peter aan het woord

‘Tijdens de iDDD Lifetime Leadership Master vertraag je, zonder besef van tijd. Je neemt bewust de tijd om aan jezelf te werken en dat voelt als een cadeau. De bruggen die tijdens de training gebouwd worden naar de praktijk zorgen samen met de persoonlijke ervaringen uit de groep voor een krachtig geheel’ – Peter Langenkamp

Met welke aanleiding koos je voor deze training?

Dat is best een gek verhaal. Een vriend van mij, die mij eerder in mijn leven al eens op een ander spoor heeft gezet, heeft deze training gevolgd en vertelde me er over. Ik had net voor mezelf besloten dat het tijd was om iets te doen aan zelfontwikkeling. Vijf jaar geleden kreeg mijn zakelijk leven een andere wending, waar ik destijds veel tijd en energie in ben verloren. Ik ben vanaf dat moment veel meer op mijn gevoel gaan doen en heb in de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts gemaakt. Ik wilde nu opnieuw de écht belangrijke dingen voor mezelf scherp krijgen, om dat gevoel niet kwijt te raken in de waan van de dag. Dus zijn ervaringen kwamen precies op het juiste moment en zonder er heel diep over na te denken wist ik wat me te doen stond.

 Wat gaf de doorslag de training te gaan volgen?

Wat me direct het meest aansprak voor ik er aan begon, was de nadruk op het onderbewuste dat in de training ook volop aan bod komt en het kiezen voor leiderschap, maar wel zodanig dat het bij je past. Persoonlijk inhoudelijk.

Wat vind je van de aanpak van Marc-Jan en de gebruikte methodes?

Wat me aantrekt in de aanpak van Marc-Jan is de enorme hoeveelheid tijd die hij neemt om dingen te belichten. Daardoor is het besef van tijd vaak helemaal weg en daar word ik heel rustig van. Er gebeurt echter heel veel. De vertraging die er continu in zit vind ik heel fijn. Marc-Jan maakt goede bruggen naar praktische situaties en hij koppelt hier steeds de mensen uit de groep met hun ervaringen aan, om het krachtiger te maken. Dit lijkt vanzelf te gaan en voelt heel natuurlijk. Er is veel aandacht voor iedereen.

De samenhang in de materie die in de vijf blokken aan bod komt, werd me in het vierde blok ineens heel duidelijk. Ik houd niet zo van terminologie en ik had er een bepaald beeld bij. Maar gaandeweg kreeg alles een plekje in en uit de LeadershipNavigator©. Ik vind het een erg bruikbare methode.

Een inhoudelijk onderdeel uit de training dat me het meest aansprak, is de uitleg over de logische niveaus in communicatie en de ‘waarneem posities’. Dat pas ik steeds vaker bewust toe. Je krijgt zicht op het grotere geheel en blijft niet hangen in het oplossen van het symptoom. Het is geen hogere wiskunde, je kunt het overal gebruiken, zelfs thuis bij je kinderen. Een echte eyeopener dus.

Wat spreekt je specifiek het meest aan in de training en wat vond je het moeilijkst?

 Het gevoel dat je jezelf de tijd en de ruimte gunt om echt met jezelf bezig te zijn. Zoveel tijd en ruimte zoals je die in de training neemt, heb je normaal nooit. Echte aandacht voor jezelf, daar kreeg ik veel energie van.

Waar ik aan moest wennen waren de landingsoefeningen. Plus in blok 3 moesten we een situatie in gedachten nemen en van een afstand bekijken. toen vond ik het best lastig om niet te rationaliseren.

Welk onderdeel gaf jou het belangrijkste inzicht?

 Ik denk de oefening met hoe je vanuit verschillende gezichtspunten een situatie kunt waarnemen. Daar kwamen een hoop dingen samen. Daarna gingen we in groepjes aan de slag en dat maakte nog duidelijker hoe je kunt switchen van positie om zaken letterlijk in een ander perspectief te zetten. Heel toegankelijk en met een groot effect.

Welk belangrijk persoonlijk inzicht neem jij mee voor de rest van je leven?

Wat ik zeker meeneem is het inzicht in de logische niveaus, die ik eerder al beschreef. En verder het inzicht dat alles een positieve intentie heeft. Dat maakt het makkelijker om frustratie los te laten en beter te begrijpen waarom mensen soms anders reageren dan je verwacht, zonder daar direct een oordeel over te hebben.

Wat kun je concreet met deze training in jouw werk en leven?

De scheidslijn tussen werk en privé is bij mij heel dun; ik ben niet perse anders in deze twee omgevingen daar voel ik me ook comfortabel bij. Ik houd van écht. Ik heb mezelf beloofd dat ik mijn 5 leidende principes blijvend ga toepassen in mijn leven. Ik wil blijven toetsen of het klopt met wat ik wil bereiken, zowel zakelijk als privé. Het maakt mijn beslissingen en keuzes beter in lijn met wat ik echt wil.

Wat heeft het je al gebracht in de praktijk? Wil je kort voorbeelden geven?

 Alle zakelijke beslissingen die ik neem, toets ik aan mijn kernwaarden. Ik vind mensen heel belangrijk en als je medewerkers niet lekker in hun vel zitten dan heb je daar op je werk last van. Ik ben van nature iemand die snel verantwoordelijkheden naar zich toe trekt, vooral als er ineens iets belangrijks gedaan moet worden. Ik neem daar tegenwoordig een wat meer afwachtende houding bij in, daardoor ontstaat er ruimte voor anderen om verantwoordelijkheid te nemen. Daarbij pas ik ook op om dingen vooraf in te vullen. Je ziet anderen dan ook meer in hun kracht komen en bij mijzelf ontstaat meer tijd en ruimte voor andere zaken. Win win! Dit appelleert aan één van mijn leidende principes (“samen kunnen we alles”) en die wil ik in iedere situatie in beeld houden.

Welke feedback heb je gekregen uit je omgeving, sinds je de training hebt gevolgd?

Uit mijn privé-omgeving heb ik terug gekregen dat ik meer ontspannen ben en geduldiger en dat ik in alles zoek naar een positieve insteek. Zakelijk kreeg ik de feedback dat ik sinds de training, de kwaliteiten die ik heb op het menselijke vlak, nog beter toe kan passen. Hierdoor is de samenwerking (en samenhang) met/tussen mij en mijn compagnons, die weer andere sterke kwaliteiten hebben, sterk verbeterd.

Voor wie denk je dat de training het meest waardevol is?

Ik denk voor mensen die al een beetje met persoonlijke- of leiderschapsontwikkeling bezig zijn geweest. Als je hier helemaal blanco instapt, zonder enige ervaring met persoonlijke ontwikkeling, dan kan het wel heftig zijn en is er de kans dat je afhaakt of er niet het maximale uit haalt. Je moet het vertrouwen hebben dat alles wat langskomt op een bepaalde manier in het totaalplaatje past. Dan levert dit het meeste op.

Als ik dit moet omschrijven in een persoon denk ik aan iemand van 30+ die een bepaalde ambitie heeft en de wil om iets te ontwikkelen in zijn of haar privéleven of zakelijk. Je moet de bereidheid hebben om daar in te investeren. Dan is deze training heel waardevol.

Wat heb je gemist in deze training?

 Bij deze vraag komt de rationele/structuur mens in mij naar boven; Ik zou graag de opbouw van de training wat duidelijker terugzien in de bijbehorende werkmap. Soms denk je: “hoe zat het ook alweer?” Er mag nog wat meer achtergrond info en theorie in staan, wat mij betreft.

Waarom zou je de training aanbevelen aan anderen? Of juist niet?

Ik zou de training zeker aanbevelen! Maar alleen aan mensen van wie ik denk dat ze in het profiel passen, dus dat doe je op gevoel. Het is echt een mooi cadeau voor jezelf. Ik had het vertrouwen, vanuit de aanbeveling van een vriend en ik had niet veel meer nodig. Het intakegesprek met Marc-Jan bevestigde dat goede gevoel.

Share

Relevante artikelen

De velden met een * zijn verplichte invulvelden.

Laatste Social Media posts

Gratis inspiratie Aanmelden nieuwsbrief

Cookies

Ja, ook wij gebruiken cookies om content (informatie op de website) en mogelijke advertenties te personaliseren. Hierdoor vermoeien we je dus niet met informatie die niet interessant is voor jou. Om onze website zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, analyseren we ons websiteverkeer. Dat betekent voor jou dat je zo makkelijk en snel mogelijk bij de voor jou relevante informatie komt. Het zou kunnen dat we nu, of in de toekomst, informatie delen met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Daardoor zou het kunnen zijn dat deze partners gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services. We hebben uiteraard netjes overeenkomsten conform de AVG-regelgeving met onze partners gesloten. Jouw privacy is daarmee geborgd.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen